פרופסור אריה גרטלר ז”ל, 1935–2024
אריה גרטלר נולד בלובלין, פולין, בשנת 1935, ועלה לישראל בשנת 1950. את לימודיו האקדמיים השלים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית בירושלים ושם שגשג כחוקר ומורה מצטיין במשך עשרות שנים. אריה היה מחשובי החוקרים בתחום האנדוקרינולוגיה המולקולרית והעמיד תלמידים הרבה. הוא עסק במדע וטכנולוגיה בתשוקה רבה עד ימיו האחרונים.
את תואר הדוקטור על עבודתו תחת הנחייתה של הפרופסור יהודית בירק קיבל בשנת 1965 ובראשית דרכו האקדמית העצמאית המשיך בחקר מנגנון הפעולה של פרוטאזות והמעכבים הטבעיים שלהם. מראשית שנות השמונים התמקד באנדוקרינולוגיה מולקולרית בשימוש במגוון רב של שיטות מחקר מתקדמות. תחומי המחקר המרכזיים שלו כללו את הבנת הקשר בין המבנה והתפקוד של הורמונים ממשפחת הורמוני הגדילה, פרולקטין ולפטין, פעולתם בתהליכים הקשורים בגדילה, הריון וייצור חלב וכן את השפעתם על מחלות סרטן ומחלות מטבוליות כמו סוכרת סוג 2 ותסמונת מטבולית. הוא פיתח אנטגוניסטים חדשניים להורמונים אלו שנחקרו כתרופות פוטנציאליות למחלות אוטואימוניות, דלקתיות וסרטן. פרופ’ גרטלר פרסם יותר מ-300 מאמרים מדעיים וזכה להכרה בינלאומית על תרומתו לחקר קולטני הורמונים והבנת מנגנונים ביולוגיים מורכבים כגון פרס קיי בשנת 2009 וחברות כבוד בחברה הבולגרית לביולוגיה תאית. מעבר למחקר האנדוקריני הענף ופורץ הדרך, אריה היה חבר פעיל באגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה. הוא עודד את הסטודנטים שלו להשתתף ולהציג בכנסים ותמיד הסכים להרצות ולסקור תקצירים. פרופ׳ גרטלר הוא חתן הפרס למפעל חיים של האגודה הישראלית לאנדוקרינולוגיה לשנת 2018.
אריה הקפיד להתעדכן ולהתחדש לאורך השנים בטכנולוגיות ובשיטות המחקר העדכניות ביותר. בין השאר הבין בשלב מוקדם את חשיבותם של חלבונים רקומביננטיים באיכות גבוהה למחקר. זמינותם של חלבונים אלו אפשרה רבות מתגליותיו המדעיות. יכולות טכנולוגיות אלו הובילו אותו להקים ולנהל את מרכז המחקר ברחובות של קבוצת די.אס.אל האמריקאית (כיום חלק מבקמן קולטר) ובהמשך גם את חברת פי.אל.אר שמייצרת חלבונים שונים למטרות מחקר.
במהלך השנים 1990–1992 כיהן פרופ’ גרטלר כמנהל המחלקה לביוכימיה ולתזונה בפקולטה לחקלאות ברחובות. בשנת 1993 מונה למנהל בית הספר למדעי התזונה ובין השנים 1993–1996 ניהל את המכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית. במהלך הקריירה הארוכה שלו, היה אריה מסור ביותר להנחיית תלמידיו ולהוראה. הוא הניח את התשתית להשכלה מדעית של התלמידים בפקולטה לאורך עשורים בלמדו קורסים רבים לתואר ראשון בתחום הביוכימיה והתזונה וכן קורס מתקדם באנדוקרינולוגיה מולקולרית. במהלך השנים הנחה עשרות סטודנטים לתואר שני ולדוקטורט. כמנחה אריה הקפיד להנחיל לתלמידיו ערכים כמו סקרנות, דייקנות וביקורתיות יחד עם הישגיות ומצוינות. בזכות מחויבותו העמוקה להוראה ולחניכה, שהותירו חותם משמעותי על תלמידיו, רבים מתלמידיו המשיכו לקריירות אקדמיות ומחקריות מצליחות.
אריה השאיר אחריו את רעייתו אנה, את בנותיו עדית וגלי ובני משפחותיהן.
יהי זכרו ברוך.