לזכרו של פרופ’ אורי ליברמן, 1935-2022.
פרופ’ אורי ליברמן, אורי בפי חבריו וקולגות קרובים, הלך לעולמו והוא בן 87.
קורות החיים של פרופ’ ליברמן הוא מסמך מעורר כבוד וממנו אפשר ללמוד על תאריכים, תארים, פרסומים והישגים אבל הוא לא מספר דבר על אהבתו למקצוע, עומק הבנתו וידיעותיו, נועם הליכותיו ועל כמה היה מוערך בקהילת חוקרים וקלינאים מתחום מטבוליזם עצם וסידן. על כל אלה מעידים המילים החמות שנכתבו מהלב עם היודע דבר מותו ע”י הקולגות בקהילה האנדוקרינית בארץ, בעמותה הישראלית לאוסטאופורוזיס ומחלות עצם, ב international osteoporosis foundation ו ב American society of mineral and bone research.
אחרי סיום לימודי הרפואה באוניברסיטה העברית ב 1961, פרופ’ ליברמן התמחה ברפואה הפנימית בבית חולים בלינסון בהנחיתו של פרופ’ אנדרה דה פריז, לימים חתן פרס ישראל והדיקאן הראשון של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב. במקביל, החל את צעדיו במחקר בתחום מאזן הסידן במכון וייצמן. בתחילת שנות ה 70 השלים דוקטורט באנדוקרינולוגיה באוניברסיטת סן פרנציסקו. עם שובו לארץ היה למייסדה ולמנהלה של היחידה למחלות מטבוליות במכון לאנדוקרינולוגיה בבלינסון וראש המכון ברוטציה. תקופה נוספת של מחקר בארה”ב היתה ב NIH בשנות ה 80, שם עסק בעבודה על קולטנים לויטמן D. פרופ’ ליברמן פרסם יותר מ 170 מאמרים ופרקים בספרים, רבים מהפרסומים בעיתונים מובילים, לרבות 7 מאמרים ב New England Journal of Medicine. הצעירים יותר אולי לא יודעים, אבל פרופ’ ליברמן הוביל והיה מחבר ראשון במחקרי אלנדרונייט בשנות ה 90, העבודות הראשונות על יעילות קלינית, לרבות בהורדת סיכון לשברים, של ביספוספונטים באוסטאופורוזיס. קבוצת עבודות פורצות דרך נוספת היא תיאור תסמונת דליפת זרחן בכליה כסיבה להיפרקלציאוריה וכן תרומה למציאת מנגנון פתופיזיולוגי ל vitamin d resistant rickets type 2. קצרה היריעה מלהציג את רשימת תפקידיו הנוספים, בוועדות מדעיות בארץ ובעולם, בעריכת של עיתונים מובילים, את רשימת הפרסים ומענקי מחקר שקיבל ואת רשימת הכנסים בהם הרצה.
במרוצת השנים גידל במעבדתו עשרות רופאים וסטודנטים לדוקטורט ולתואר שני שעסקו במחקר בסיסי.
ב 1998 הקים את עילא, עמותה ישראלית לאוסטאופורוזיס ומחלות עצם והיה היו”ר שלה עד למותו.
פרופ’ ליברמן התאלמן מאילה ב 2018. השאיר אחריו שתי בנות, תמר ומיכל, 7 נכדים ומורשת של מצוינות מדעית והתנהלות אישית נעימה ואצילית.
יהיה זכרו ברוך!
ד”ר ליאנה טריפטו-שקולניק
סגנית מנהל המכון האנדוקריני, שיבא